Pogranicza
Najpierw przygotowaæ kruche ciasto polskie (wg przepisu podanego wy¿ej) i upiec je na dnie tortownicy (¶redniej) na jasnoz³oto, k³ad±c ca³kiem p³asko i nak³uwaj±c widelcem przed w³o¿eniem.
Masê serow± wykonaæ nastêpuj±co:
3/4 kg sera, kupionego wcze¶niej, w miarê mo¿liwo¶ci sprawdzonego smaku obsuszyæ dzieñ, dwa w ch³odnym miejscu. Ser ten przetrzeæ teraz przez sito, najlepiej dwa razy, najlepiej na kilka misek, aby nie gniót³ siê pod swoim ciê¿arem i nie zbija³. 1/4 kg mas³a utrzeæ w makutrze z 1/4 kg cukru, dodaj±c albo waniliê, albo dwa cukry waniliowe. Dodaæ po kolei ucieraj±c 8 ¿ó³tek i gdy s± ju¿ dobrze utarte dodawaæ po ³y¿ce sera rozcieraj±c z ¿ó³tkami, a¿ do wyczerpania. Dodaæ skórkê pomarañczow± z 1 pomarañczy i skórkê otart± z jednej cytryny, kilka kropel esencji rumowej i kilka arakowej. Na to uwiercone ciasto wsypaæ trzy p³askie ³y¿ki m±ki kartoflanej, a na sam koniec pianê ubit± z 5 bia³ek. Delikatnie wymieszaæ.
Na ostudzony ju¿ spód z kruchego ciasta po³o¿yæ masê. W³o¿yæ do dobrze nagrzanego piekarnika, (ale nie gor±cego), ustawiæ ma³y ogieñ, nie ruszaæ - piec pe³n± godzinê. Zostawiæ w cieple czas jaki¶ i dopiero pó¼niej wyj±æ. Posypaæ wierzch przesianym cukrem pudrem
Najpierw przygotowaæ kruche ciasto polskie (wg przepisu podanego wy¿ej) i upiec je na dnie tortownicy (¶redniej) na jasnoz³oto, k³ad±c ca³kiem p³asko i nak³uwaj±c widelcem przed w³o¿eniem.
Masê serow± wykonaæ nastêpuj±co:
3/4 kg sera, kupionego wcze¶niej, w miarê mo¿liwo¶ci sprawdzonego smaku obsuszyæ dzieñ, dwa w ch³odnym miejscu. Ser ten przetrzeæ teraz przez sito, najlepiej dwa razy, najlepiej na kilka misek, aby nie gniót³ siê pod swoim ciê¿arem i nie zbija³. 1/4 kg mas³a utrzeæ w makutrze z 1/4 kg cukru, dodaj±c albo waniliê, albo dwa cukry waniliowe. Dodaæ po kolei ucieraj±c 8 ¿ó³tek i gdy s± ju¿ dobrze utarte dodawaæ po ³y¿ce sera rozcieraj±c z ¿ó³tkami, a¿ do wyczerpania. Dodaæ skórkê pomarañczow± z 1 pomarañczy i skórkê otart± z jednej cytryny, kilka kropel esencji rumowej i kilka arakowej. Na to uwiercone ciasto wsypaæ trzy p³askie ³y¿ki m±ki kartoflanej, a na sam koniec pianê ubit± z 5 bia³ek. Delikatnie wymieszaæ.
Na ostudzony ju¿ spód z kruchego ciasta po³o¿yæ masê. W³o¿yæ do dobrze nagrzanego piekarnika, (ale nie gor±cego), ustawiæ ma³y ogieñ, nie ruszaæ - piec pe³n± godzinê. Zostawiæ w cieple czas jaki¶ i dopiero pó¼niej wyj±æ. Posypaæ wierzch przesianym cukrem pudrem
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pladminik.xlx.pl