Pogranicza
1410 - t± datê znaj± chyba wszyscy polacy!
1 kilo cukru
4 litry wody
10dag dro¿d¿y
Tylko nasuwa mi siê my¶l - jak zrobiæ ¿eby siê nie zatruæ. Wszêdzie pisze - zostaw zamkniête w 35-37* celcjusza i po sprawie. Ale czy jest w takich warunkach mo¿liwo¶æ ¿e co¶ tam siê stanie niepo¿±danego? Jak na razie to tylko do otrzymywania palnej substancji tego u¿ywa³em i nie w celach spo¿ywczych :P
¯eby sie nie zatruæ wystarczy przedestylowac;) Prócz etanolu w gasiorku powstaje, tak zwany fuzel (lub olej fuzlowy) , który sie sk³ada miedzy innymi z glikolu, alkogolu amylowego, butanolu.:) Jednk destylacja elegancko odziela to, co ma oddzielic;) Co do temeratury fermentacji nie jest koneiczne te, 36, stopni C. W temperaturze pokojowej te¿ pojdzie z dobrym wynikiem.
Wiesz mysle moze pomysl nad fermentacja innego skladzika: ziemniaki, dro¿d¿e, mozesz i cukr sypn±c;) i etanolik miód.
PS. Lepiej u¿ywaj dro¿d¿y winnych,. Z piekarskich ciezko potem pozbyc sie smrodu:(.
Z bimbrem jest tak, ¿e to jest ¶wiñstwo... g³ównie chodzi o metanol, ale bimber domowej roboty posiada sporo fuzli, rozga³êzionych alkoholi alifatycznych,
ró¿ne metale i inne karcynogenne ¶wiñstwa.
Te¿ bym tego nie pi³ Ale do palenia sie nadaje.
Kiedy¶ bimber pêdzono nawet z cukierków i d¿emu. Metanolu mo¿na siê pozbyæ odlewaj±c pierwsz± "piêædziesi±tkê" na 30 litrów zacieru od reszty destylatu,
tak mi "specialista" powiedzia³.
ten plakat jest super ;p
Nie piszemy, jednego posta pod drugim. U¿ywaj opcji edytuj.
kwasiorek
Co wóm powie, to wóm powie, ale wóm powie:
Nie ¿ebym zachêca³ do produkcji bimbru, bimber mo¿e byæ ¶wiñski, czasem dodaj± siê do niego karbidu... Ale niczym niezafa³szowany bimber jest zdrowszy ni¿ wódka czy spirytus za 15 pln/dm3 na bazarze... To jest przedestylowany p³yn do mycia szyb lub co¶ podobnego. A póltora roku temu na jednym górolskim wiesielu pi³em bimber pewnego starego górola i powiem jedno: Nigdy nie pi³em lepszej wódki!!!! Szkoda ¿e nie mam przepisu
Ale co do bimbru: niczym nie fa³szowaæ i zacier przedestylowaæ na dobrej kolumnie rektyfikacyjnej, najlepiej z wype³nieniem, zbiera siê frakcjê wrz±c± w temp. ok 78 stopni C, poni¿ej wrze ciecz zawieraj±ca metanol, powy¿ej fuzle, czyli bez odpowiednio sprawnej kolumny lepiej nie próbowaæ jeszcze z frakcji wy¿ej wrz±cej odzyskaæ trochê etanolu, a ju¿ zw³aszcza z tej ni¿ej wrz±cej... czyli prawie czysty spirytus. A gdyby to jecha³o dro¿d¿ami, to polecam u¿yæ wêgla aktywnego i jeszcze raz destylowaæ
PS, a co powiecie o tym?
http://panikkk.blox.pl/2007/03/Bimbru-na-swieta-nie-bedzie.html
heh bimbru przed psem nie da rady ukryæ, nawet ja bym go wyczu³ z 10 metrów
No có¿, aromat dro¿dzy nie jest zbyt mi³y
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pladminik.xlx.pl