Pogranicza
Jak wiecie saletrê chilijsk± jest do¶æ trudno kupiæ, z tego co wiem mo¿na jedynie w sklepach internetowych. Jest wspania³ym utleniaczem do prochu chilijskiego (mocniejszego od prochu czarnego) lub karmelka.
Potrzebujemy:
-NH4NO3
-NaOH
-dok³adn± wagê
-3 naczynia
-woda destylowana
Sk±d wzi±¶æ te ³atwo dostêpne sk³adniki jest napisane w temacie "co i gdzie kupiê"
Odmierzamy 50 g NaOH i 100 g NH4NO3. Wsypujemy wodorotlenek sodu do naczynia i zalewamy wod±, aby powsta³ roztwór nasycony i nie by³o na dnie bia³ych kryszta³ków, tak samo robimy z AA. Teraz w 3 najwiêkszym naczyniu wlewamy oba roztwory, ca³o¶æ zacznie niemi³osiernie ¶mierdzieæ (wydziela siê amoniak... NH3, który jest truj±cy...) Po kilku godzinach przestanie siê wydzialaæ tak bardzo smród, jednak w roztworze nadal bêdzie rozpuszczony amoniak, przez co bêdzie nadal trochê ¶mierdzia³. Musimy jeszcze wyparowaæ roztwór i otrzymamy nasz po¿±dany produkt!
To zapis reakcji:
NaOH + NH4NO3 -> NaNO3 + NH3·H2O
Otrzymamy oko³o 100-110g NaNO3, bardzo czystego. Je¶li wszystkie sk³adniki odmierzyli¶my bardzo dok³adnie bêdzie w 100% czysty, je¶li nie bêdzie TROCHÊ zanieczyszczony NaOH i AA. Ca³o¶æ robimy na dworzu! Amoniak jest truj±cy, lecz na dworzu nic nam siê nie stanie! Najlepiej pracowaæ w masce przeciwgazowej.
Przydatny przepis.
Ale siê wziêli¶cie za pisnie....
Dobrze wszystkim piro siê przyda, aby tak dalej Misza
Oczywi¶cie mozna tez otrzymac azotan sodu , za pomoca reakcji zobojetniania. Wodorotlenke sodu i kwasu azotowego. Powstaje nam ³adnie azotan sodu, który mo¿emy wykrystakizowac z roztworu:)
Pozdro
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pladminik.xlx.pl