Tort orzechowy wg staropolskiego przepisu 

Pogranicza

Czym¶ sie chyba zas³uzy³am ostatnio, bo w³adze forum przyzna³y mi prawo do rozrywki ;)
W nagrodê ;) podajê przepis na super pyszny tort orzechowy wg staropolskiego przepisu. Niech w³adzom cieknie ¶linka ;)

TORT ORZECHOWY
(wg staropolskiego przepisu)

tort jest prosty i szybki do zrobienia, wysmienicie smakuje i nie mo¿e sie nie udaæ (jak mówi mój kumpel: nie ma takiej opcji)

tort, jak to tort =dwa blaty (kr±¿ki) i masa.

sk³adniki na jeden blat:
- 25 dkg zmielonych orzechów w³oskich (warto na³uskaæ troche wiêcej i kilkana¶cie po³ówek - "mózgów" zostawiæ do przybrania
- 20 dkg cukru pudru
- 8 jajek
- cytryna
- 3 czubate ³y¿ki tartej m±ki
- t³uszcz do tortownicy

by nie bawiæ sie zbyt d³ugo w cierpliwe i ostro¿ne ucieranie masy, korzystam z sernika na zimno, zmodyfikowanego. do masy sernikowej potrzeba:
- sernik na zimno
- mleko, chyba 500 ml (troche wiecej niz w przepisie na opakowaniu)
- 2 serki homogenizowane po 150 g
- 3 ³y¿ki kawy rozpuszczalskiej
- ew. kilka kropelek jakiego¶ olejku do ciasta, np. rum

podstawowy sprzêt znajdzie sie w kazdej kuchni, wiec wspomne tylko, ze bêdzie potrzebna tortownica, piekarnik i mikser lub elektryczna trzepaczka.

wykonanie:

1. oddzieliæ bia³ka od ¿ó³tek, bardzo dok³adnie

2. cytrynê sparzyæ wrz±tkiem, wycisn±æ sok

3. tortownice wysmarowac mas³em, po³o¿yæ na niej kr±¿ek z pergaminu lub papieru sniadaniowego

4. w³±czyæ piekarnik, by sie nagrza³, bo wykonanie ciasta i przygotowanie go do pieczenia, to tylko kilka minut roboty. Piekarnik nastawiæ na 180 *C

5. bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. wiadomo, by piana szybko sie wytworzy³a, bia³ko musi byæ dok³adnie oddzielone od ¿ó³tka, a naczynie, w którym sie bianê ubija, musi byæ suche. Mozna dodaæ do bia³ek odrobinkê soli

6. ¿ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem na jednolita masê. tu ju¿ obecno¶c bia³ka nie przeszkadza, wiêc natychmiast po ubiciu bia³ek, bez mycia miksera, ucieram ¿ó³tka. Po utarciu i pozostawieniu masy pojawiaja sie pêcherzyki - masa jest super

7. do masy ¿ó³tkowej dodaæ sok z cytryny i chwilkê pomiksowaæ

8. nastêpnie dodaæ bu³kê tart± i zmielone orzechy. wymieszaæ dok³adnie

9. masê ¿ó³tkowo-orzechow± wymieszaæ delikatnie z pian± z bia³ek

10. gotowe ciasto prze³o¿yæ do tortownicy

11. wstawiæ do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 *C ok. 35-40 minut, do uzyskania ciemnoz³otego kolorku

12. wyj±æ tortownicê wraz z ciastem, pozostawiæ do ostygniêcia

13. upieczony blat odwróciæ "do góry nogami", zdj±æ kr±¿ek papieru

14. upiec drugi taki sam blat

15. przygotowaæ masê, prze³o¿yæ ni± blaty, wysmarowaæ boki, resztê masy wy³o¿yæ na wierzch, równo rozprowadziæ

16.boki tortu obsypaæ mielonymi orzechami, tort ozdobiæ, czym sie posiada, np. "mózgami" orzechowymi, wiórkami kokosowymi, kolorowa posypk± cukrow±, itp, itd

smacznego :)


to pieczenie i to wszystko akurat pasuje do forum chemia

to pieczenie i to wszystko akurat pasuje do forum chemia

zgadza sie :D
tylko zamiast "sk³adniki" nale¿a³oby napisac "substraty"
a zamiast "wykonianie" - "synteza tortu"
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • adminik.xlx.pl