Pogranicza
piszcie, co preferuje i dlaczego
ja zazwyczaj kupuje Delme z tego wzglêdu, ¿e jest tania
A ja lubiê mas³o jest dobre ;)
osobi¶cie te¿ wolê mas³o, a dlaczego zak³adam temat potem siê wyja¶ni
Mas³o jest smaczniejsze, ale margaryna to lepszy lubrykant... ^.^
ja wole maslo chodz bardzo rzadko jem
Ja wolê margarynê. Mas³o jest t³uste :)
no przecie¿ mówiê ¿e margaryna jest lepsza. co prawda po¶lizg na niej jest nieco gorszy ale siê przynajmniej nie roztrzepuje i ma zawsze jednakow± konsystencjê... w sumie smalec jest jeszcze wzglêdnie dobry ale dziwnie pachnie trudno go zetrzeæ bo jest do¶æ t³usty.
A co jest lepsze dla zdrowia? Mas³o jest chyba t³ustsze?
Owszem jest...
Ale jest to najszlachetniejszy t³uszcz, zawiera wiele cennych substancji naturalnych, zawiera cholesterol, ale przy odpowiedniej diecie nie ma to wiêkszego znaczenia, jest te¿ prawd±, ¿e zawie substancje obni¿aj±ce jego poziom.
A margarynê produkuje siê z olejów kiepskiej jako¶ci poprzez ich uwodornienie (utwardzenie), w procesie pozbywamy siê wszelakich witamin i innych cennych substancji, ponadto nastêpuje zmiana konfiguracji z cis- na trans- co nie jest dla nas korzystne. Katalizatorem uwodornienia jest nikiel, którego nie mo¿na ca³kowicie z margaryny usun±æ. Margaryny nie mozna podawaæ ma³ym dzieciom, bo one s± bardzo wra¿liwe na niezbyt naturalne substancje, a my im serwujemy t³uszcze, które w w naturze nie wystêpuj±.
A prawdziwe mas³o jest wy¶mienite, nie to ze sklepu, wystarczy ubijaæ ¶mietanê i ju¿ za chwilê jest mas³o, które trzeba oddzieliæ od ma¶lanki, przy smarowaniu nieraz try¶nie z niego woda A ma¶lanka, w której p³ywaj± jeszcze kawa³ki mas³a jest wy¶mienita
Hehehehe :) Z tematu chemicznego przechodzimy w kulinaria :) Taki ma³y offtopic :P Nie bijcie :)
DM, a z jakiej ¶mietany otrzymujesz mas³o? Kremówki 30%? :)
mo¿e byæ, ale i tak najlepsza jest jest ze zwirowanego mleka, taka gêsta i ciemnokremowa...
Ja te¿ wolê mase³ko, takie ¶wie¿e i jeszcze pachn±ce mniam
EDIT:
Drodzy u¿ytkownicy, piszcie normalnie a nie "tesh", bo to irytuje :)
mumin54
Mase³ko lepsze, ale rano, jak otwieram lodówkê to mas³o jest jak kamieñ, a margaryna miêciutka, no to siêgam po margarynê, choæ z niechêci±.
DM, czy mo¿esz opisaæ sposób produkcji Twego mas³a? :)
po prostu miksujesz ¶mietanê, po kilku minutach powstanie kluchy mas³a p³ywaj±ce w ma¶lance, trzeba jest tylko odcedziæ
Tak, wyjdzie mas³o, albo bita ¶mietana :) Próbowa³em, ale tylko raz wysz³o :P
S± fajne "masielniczki". ¦mietane oklada sie takim t³okiem w góre i w dó³;) Albo ewentualnie ¶mietane do sloika i trzepu, trzepu;) Te¿ wyjdzie mase³ko:)
hehe, tylko r±czki od tego rozbol±
A ja sobie przypomnia³em, ¿e jest potrzebna kwa¶na ¶mietana, w koñcu ma¶lanka te¿ jest kwa¶na
no to widze ze maly problem ;)
jako ¿em z fsi powiem jak sie robi maslo - od A do Zy
doimy krowe :)
odstawiamy mleko w chlodne miejsce, moze byc lodówka
po pewnym czasie t³uszcz wyplywa na wierzch (smietana)
zbieramy do sloiczka itp
odstawiamy az sie zagesci, lub zakwaqsi - tutaj nie jestem pewny do konca ;)
ubijamy smietane :) mozna wlac do butelki plastikowej ale znacznie wiekszej
jak sie zrobi bita smietana to ubijamy dalej, jak po jakims czasie ubijania bez efektu***, mozna dac troche gor±cej wody i ubijac dalej :) po jakims czasie bedzie maslo
*** - moment jak zaczyna sie robic maslo mozna auwazyc biorac troche bitej smietany do ust lub rozcierajac w palcach, znajduja sie tam mikro grudki masla :)
nastepnie maslo wybieramy (butelke mozna rozciac) i przemywamy zimna woda urabiajac najlepiej drewniana ³y¿ka (nieprzywiera)
smacznego :)
takie maslo jest najlepsze :)
ps. mleko kupne sie nie nadaje
ps. mas³ol :O albo maslo roslinne :O kto to wymyslil ?
heh, mas³o ro¶linne to inna nazwa margaryny, ale nie wszyscy o tym wiedz± i i twierdz± ¿e to jest co innego (czê¶æ margaryn jest sprzedawana pod t± w³a¶nie nazw±), co ciekawe kiedy¶ s³ysza³em w poci±gu dyskusjê dwóch studentek na temat tego co jest zdrowsze: margaryna czy mas³o ro¶linne Teraz pe³no jest tych miksów mas³o/margaryna czy mas³o/olej, ale to nie to samo. Co do wyrobu mas³a prosto od krowy, to niestety nawet na wsiach ma³o kto posiada obecnie krowê, ja od ju¿ kilkunastu lat te¿ nie, ale czasem trochê mleka siê skombinuje, tyle ze moja mama raczej go u¿ywa do wyrobu twarogu, bo ten ze sklepu to nieraz takie trociny. Ale nie wydaje ci siê, ¿e pro¶cie i szybciej jest odwirowaæ ¶mietanê? Oczywi¶cie o ile ma sie wirówkê do mleka
no ze margaryna to ja wiem, o odwirowaniu nie pisalem poniewarz nie wiem nawet jak takie cos wyglada ;) wirówki nie mam ;)
To ja wam dorzuce do rozwa¿añ oliwe z oliwek. Osobi¶cie wolê ni± zastapiæ w diecie t³uszcze z mas³a czy margaryny.
Takich pare informacji czysto farmaceutycznych.
Zarwno mas³o jaki margaryna to emulsje zawieraj±ce ok 75% t³uszczów (faza rozpraszaj±ca).[ciekawa rzecz znalaz³em na jednej z margaryn hipermarketowych- duzymi literami -zawarto¶c t³uszczu 3/4, a dalej w sk³adzie zawarto¶c t³uszczu 60%→ktos tu chyba matematyki sie nie uczy³ ]
G³ównym barwnikiem (szkoda ¿e nie jedynym) jest β-karoten. On nadaje im ³adny kolorek(im wiêcej barwników - czyli mase³ko/margaryna bardziej syntetyczn tym mniej kolorek sie zmienia podczas je³czenia).
Jesli chodzi o mas³o roslinne, wel margaryna- jest to miesznina t³uszczy roslinnych i zwierzecych. Nie dajcie sie nabrac na has³a jedz margaryne bo ma zdrowe t³uszcze ro¶linne. Ma, nawet w przewadze, ale nie tylko.
Jak poruszamy temat t³uszczy to jest jescze smalec(urzywany wbrew pozorom g³ównie jako pod³o¿e ma¶ci i kremów ). Adeps suilus depuratus- forma oczyszczona jest jak dla mnie nawet w dotyku przyjemniejszy niz rozwarstwiaj±ca sie margaryna/ mas³o z hipermarketu(chodzi o niew³a¶ciwe przechowywanie t³uscu-mimo ¿e s± konserwanty to i tak temperatura, wilgotno¶æ du¿o przyspieszaja je³czenie, dodatkowym czynnikiem jest odczyn zasadowy ale chyba wszyscy to wiedza).
przenoszê do pogawêdek, bo w sumie to lu¼na dyskusja o gustach, a nie ochemi
No to zapraszam do lektury:
"Stoj±c przed ch³odziarkami w markecie rozpaczliwie wpatrujemy siê w wyroby t³uszczowe z wielkim dylematem: „Mas³o czy margaryna?”. Czêsto powodem wyboru jest reklama medialna oraz cena, a ta stoi po stronie margaryny. I nic w tym dziwnego. Je¶li koszt produkcji 1kg mas³a wynosi ok. 12-15 z³, a margaryny 3-5 z³, to oczywiste jest, który producent mo¿e pozwoliæ sobie na chwytliwe reklamy w mediach. Warto zatem poznaæ sposób produkcji obu produktów. Mas³o powstaje ze ¶mietanki, kiedy to w wyniku zma¶lania kuleczki t³uszczu ³±cz± siê w gronka, a nastêpnie w ziarno mas³a. Proces jest czysto fizyczny, wiêc ¿adne ze sk³adników nie ulega zmianie chemicznej. Margaryna produkowana jest z t³uszczów ro¶linnych, ciek³ych w temperaturze pokojowej, które poddaje siê procesowi utwardzania w celu nadania konsystencji smarownej margaryny. G³ównym sposobem utwardzania olejów jest chemiczne utwardzanie, które niestety obarczone jest powstawaniem produktów ubocznych – kwasów t³uszczowych w konfiguracji trans. W ludzkim organizmie wystêpuj± kwasy t³uszczowe w konfiguracji cis i tak forma jest dla niego naturalna. Forma trans jest form± obc±, nieprzyswajalna dla organizmu, dlatego te¿ nie s± przez niego trawione. Problem w tym, ¿e organizm zamiast je wydalaæ, magazynuje je w tkance t³uszczowej. Dlatego powa¿nym niebezpieczeñstwem mo¿e okazaæ siê proces bardzo szybkiego chudniêcia, kiedy to kwasy te uwalniane w du¿ych ilo¶ciach trafiaj± bezpo¶rednio do krwiobiegu i roznoszone s± po ca³ym ciele. Je¶li dodamy do tego ich pro-kancerogenne i sprzyjaj±ce mia¿d¿ycy w³a¶ciwo¶æ, uzyskujemy powa¿ne zagro¿enie dla ¿ycia. Od niedawna wesz³a w ¿ycie konieczno¶æ podawania na opakowaniu ilo¶ci obecnych w produkcie kwasów t³uszczowych trans – jak jest naprawdê, sprawd¼cie sami."
¼ród³o:
http://www.focus.pl/dodan...przetwory/nc/1/Ciekawe nie? Nie zdawa³am sobie wcze¶niej sprawy z tego, ¿e jest taka ró¿nica w cenie.. ;/
Zarwno mas³o jaki margaryna to emulsje zawieraj±ce ok 75% t³uszczów (faza rozpraszaj±ca).[ciekawa rzecz znalaz³em na jednej z margaryn hipermarketowych- duzymi literami -zawarto¶c t³uszczu 3/4, a dalej w sk³adzie zawarto¶c t³uszczu 60%→ktos tu chyba matematyki sie nie uczy³ ]
chyba o 3/4 z 80% których powinno byæ w ma¶le, co daje 60%
zwyk³y chwyt marketingowy, ale niezbyt uczciwy.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pladminik.xlx.pl